divendres, 10 de gener del 2014

1125 anys del poble de Tona

Dilluns que ve dia 13 de gener farà 1125 anys de la cerimònia de consagració de l'església de Sant Andreu del Castell de Tona. L'any 889 el bisbe Gotmar de Vic va anar al poble de Tona per consagrar el temple parroquial del turó que els veïns havien construït.
Fotografia antiga de l'església de Sant Andreu del Castell de Tona.
Font: Ajuntament de Tona


Castell de Tona actual
Aquest esdeveniment és gairebé el punt de partida del naixement del poble de Tona. A més però, n'ha quedat un testimoni documental extraordinari ja que es conserva el pergamí original de l'acta de consagració i dotació de l'església de Sant Andreu. Aquest document és excepcional ja que rarament es conserven pergamins tant antics. Actualment es troba a la Biblioteca de Catalunya. També conté, al peu del document, la transcripció d'una antífona amb els signes o notació musicals. Per tant, es tracta de l'escriptura musical més antiga d'Europa amb datació segura.

Per aquesta raó l'Ajuntament de Tona ha organitzat una sèrie d'actes per commemorar els 1125 anys del poble de Tona.

Divendres 10 de gener:
20h: inauguració de l'exposició commemorativa a la sala Can Sebastià organitzat per Ramon Batllés
21h: Conferència "L'acta de consagració de Sant Andreu del Castell de l'any 889" a càrrec de l'historiador Antoni Pladevall. Sala d'actes de l'Ajuntament

Dissabte 11 de gener:
16h: vespres a l'església de Sant Andreu del Castell
21h: Concert commemoratiu a l'església parroquial a càrrec del Cor Bonaire, Cor Nou, Coral Estrella, Grup Gospel i l'Orquestra Alumni (antics alumnes de l'Escola de Música de Vic)

Diumenge 12 de gener:
21h: Missa de diumenge a l'església de Sant Andreu del Castell on es cantarà l'antífona Surgite sancti que també es va cantar durant la cerimònia del 13 de gener del 889

Divendres 17 de gener:
Visita a la Biblioteca Nacional de Catalunya a Barcelona per veure l'acta original de la consagració de l'església de Sant Andreu del Castell. Els visitants seran rebuts per la conservadora de manuscrits musicals de la Biblioteca.
Lloc de sortida: plaça del Monument a la Sardana (amb autocar)
Hora: 15.30h
Preu: 11€ per persona
Es poden fer les inscripcions a l'Ajuntament fins el 14 de gener

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada